Tratament cu oua de prepelita


Ouăle de prepeliţă sunt renumite pentru efectele lor terapeutice prin multe ţări ale lumii. Iniţial asiaticii cu bogata lor medicină tradiţională au realizat nişte corelaţii clare între consumul de ouă de prepeliţă şi ameliorarea sensibilă a unor afecţiuni, cel mai adesea din cele cauzate de o dietă deficitară în vitamine şi minerale.

In ciuda dimensiunilor reduse in comparatie cu oul de gaina, cel de prepelita are cateva avantaje in plus. De pilda, 

un ou de prepelita are un aport de 13% de proteine, in timp ce oul de gaina are numai 11%. 

cantitatea de vitamina B care se regaseste in micul ou de prepelita este de 23% din doza zilnica recomandata, iar cea din oul de gaina este de 14%.

oul de prepelita contine fier si potasiu de 5 ori mai mult decat cel de gaina. 

Un alt beneficiu in plus pe care trebuie sa il mentionam consta in faptul ca oul de prepelita contine numai colesterol HDL(colesterol de înaltă densitate), cunoscut ca fiind colesterol bun.

Mai mult decat atat, spre deosebire de oul de gaina care trebuie neaparat preparat termic pentru a evita riscul de infectie cu Salmonella, oul de prepelita poate fi consumat si crud, intrucat temperatura corporala a prepelitei impiedica aparitia acestei bacterii. Mai mult decat atat, lizozimul care se regaseste in acest ou ucide bacteriile.

Femeile insarcinate pot consuma, cu acordul medicului, oua de prepelita, intrucat acestea contin cantitati semnificative de fosfor, vitamine din complexul B, minerale si proteine, care sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasa a fatului.

Sunt recomandate, mai ales, în perioada postnatală, după intervenţii chirurgiale şi radioterapii, deoarece contribuie la regenerarea şi bunăstarea organismului şi la menţinerea sănătăţii. Ouăle trebuie consumate proaspete, adică să nu fie mai vechi de până la trei săptămâni. (Ouăle sunt considerate extra-proaspete 1 săptămână şi proaspete până la 3 săptămâni.) Un adult este recomandat să consume câte 3-5 ouă pe zi, copiii maxim 2-3 ouă în funcţie de vârstă şi greutate.  

Pentru a beneficia de toate proprietăţile nutritive şi curative ouăle de prepeliţă se recomandă să fie consumate crude. O cură cu ouă de prepeliţă crude este recomandat să dureze 12-16 zile consecutiv (54-74 oua), urmând după aceasta, obligatoriu cel puţin o lună de zile pauză. Curele mai îndelungate sau cu mai mult de 5 ouă crude pe zi nu sunt recomandate. De asemenea, ouăle de prepeliţă conţin compuşi (prezenţi mai ales în albuş) care în cantitate mare blochează enzimele digestive proteolitice digestive şi provoaca carenţă de biotină, afirma doctorita nutritionista Livia Nena. În timpul curelor, se evită consumul de alcool. De obicei, ouăle de prepeliţă proaspete se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, cu 1-2 ore înainte de micul dejun. Cine nu suportă să bea ouăle de prepeliţă crude, le poate amesteca cu puţină miere, cu suc de fructe/ limonada sau cu ceai. Ouăle se păstrează în frigider, cât mai departe de congelator, pentru a nu îngheţa. Cantitatea ce trebuie consumată se scoate de cu seară din frigider, pentru a fi digerată la temperatura camerei. Pentru adulti, cura cu ouă de prepeliţă crude se poate face astfel: se creşte numărul de ouă pe zi, începând de la trei oua până la cinci ouă crude pe zi, după care se descreşte, ajungându-se din nou la trei.

Dar atenţie! În cazul în care aveţi probleme cu ficatul este interzis consumul de ouă crude şi in general alimente mai grase, deci curele nu sunt pentru dumneavoastră. Ficatul este absolut vital pentru procesare şi asimilare iar dacă el nu funcţionează cum trebuie, mai rău faceţi. Eu de altfel recomand tuturor clienţilor oul de prepeliţă în alimentaţia zilnică, gătite, nu cure intensive de ouă crude, dar pentru cei cu probleme de ficat această recomandare devine interdicţie.

Beneficii oua de prepelita:

Regleaza colesterolul din sange – intrucat sunt bogate in colesterol bun, adica HDL, ouale de prepelita combat efectele colesterolului LDL. In cazul persoanelor cu colesterol deja marit, se recomanda totusi consumul limitat de oua, chiar daca sunt de prepelita.

Imbunatatesc vederea – continutul mare de vitamina A din ouale de prepelita are un efect protector asupra ochilor. Aceasta vitamina reduce degenerescenta maculara si previne, totodata, cataracta.

Stimuleaza cresterea – la fel ca alte tipuri de oua, si acestea contin proteine din belsug, care sunt necesare pentru dezvoltarea tesuturilor musculare, a vaselor de sange si a sistemului osos. De aceea, ouale de prepelita sunt recomandate si copiilor ori adolescentilor.

Previn/ amelioreaza alergiile – ouale de prepelita sunt bogate in continutul de proteina ovomucoida, care actioneaza precum un antialergic natural. Asadar, persoanele care sufera de congestie nazala, rinoree sau alte simptome specifice reactiilor alergice ar trebui sa consume oua de prepelita.

Accelereaza metabolismul – vitamina B, care se regaseste din belsug in aceste oua, stimuleaza metabolismul, ajutandu-te sa iti mentii greutatea.

Reduc riscul de pietre la vezica biliara – ouale de prepelita sunt benefice pentru vezica biliara, dar si pentru rinichi si ficat. Acestea impiedica formarea calculilor ("pietrelor") la nivelul vezicii biliare datorita continutului ridicat de lecitina, despre care se stie ca are capacitatea de a "sparge" formatiunile de acest tip.

Reduc inflamatia – ouale de prepelita contin agenti antiinflamatori, care ajuta in ameliorarea durerilor articulare, a tusei cronice sau a bronsitei.

Daca nu doresti sa le consumi crude, le poti consuma fierte sau in diferite preparate culinare. Lasa ouale sa fiarba 2,5 minute daca iti doresti oua moi si 4 minute daca vrei sa obtii oua fierte tare. In general, poti inlocui 1 ou de gaina cu 4-5 oua de prepelita, acestea din urma fiind mult mai mici. Poti folosi acest raport atat atunci cand alegi cantitatea de oua consumata, cat si atunci cand inlocuiesti ouale de gaina cu cele de prepelita in anumite retete.

ATENTIE! Materialele de pe acest site au caracter informativ. Vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, mai ales dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, dar nu numai. Doctorul va va recomanda, daca e cazul, să faceți un test de alergie.

Surse articol: adevarul.ro, doc.ro, rador.ro, prepelitu.ro, holisterapia.ro


Comments

Popular posts from this blog

Reteta supa de prepelita

Reteta Oua de Prepelita Pane